1. Igra med dvema ognjema

Igre na prostem so med ljudmi še vedno zelo priljubljene. Sploh pa tedaj, ko je zunaj lepo vreme in so temperature primerne za kaj takega. Takih iger je kar nekaj, med najbolj priljubljenimi pa je igra na prostem, ki se imenuje Igra med dvema ognjema. Igrali so jo že naši stari starši, starši, igramo jo mi in naši otroci. Lahko rečemo, da je taka igra večna in je kot taka vedno aktualna.

igra med dvema ognjema

Igra med dvema ognjema je zelo enostavna za igranje in tudi zato je med nami tako zelo popularna.

Skupina z vsaj osmimi igralci

Pravila Igre med dvema ognjema so v osnovi zelo enostavna. Zanjo potrebujemo vsaj 8 igralcev. Ti se v nadaljevanju razdelijo na dve skupini oziroma moštvi s povsem enakim številom igralcev. Igrišče, na katerem se Igra med dvema ognjema igra, mora biti pravokotne oblike.

Po sredini naj bo razdeljeno natančno na polovico. Vsaka polovica pravokotnega igrišča predstavlja polje ene ekipe igralcev. Vsaka od ekip mora izbrati t. i. konzula. To je igralec, ki se mora postaviti na zunanji rob polja nasprotne ekipe. Nato si konzul prek nasprotnega polja s svojo ekipo podaja žogo. Cilj metanja žoge je zadeti igralca nasprotne ekipe. Če je igralec nasprotne ekipe zadet, se mora pridružiti svojemu konzulu na zunanjem robu igrišča.

Če pa igralec nasprotne ekipe v letu žogo ulovi, ta preide v roke njegove ekipe. Ta začne z zbijanjem igralcev nasprotne ekipe. Žoga preide k nasprotni ekipi še v primeru, če igralec, ki meče žogo, stopi čez črto, ki označuje igrišče.

V igri med dvema ognjema zmaga ekipa, ki prva iz polja spravi vse nasprotne igralce.

 

2. Gumitvist 

Še vedno lahko rečemo, da so določene igre na prostem ravno v tolikšni meri priljubljene, kot so bile nekoč. Čeprav se morda veliki večini na prvi pogled morda zdi, da so take igre zasenčile igre, ki se nahajajo na napravah, ki nam jih ponuja sodobna tehnologija.

Priljubljena igra na prostem, ki bo verjetno ostala med nami za vedno, je tudi gumitvist. Verjetno se bo večina od strinjala, da je tovrstna igra priljubljena predvsem pri deklicah. Lahko pa rečemo, da tudi dečki lahko nadvse uživajo pri njih. Gumitvist je priljubljen tudi pri starejših generacijah, ker jim prinaša veliko zabave ter smeha.

Nekaj metrov dolga elastika

Za igro na prostem, ki se imenuje gumitvist, potrebujemo samo nekaj metrov dolgo elastiko, ki mora biti na obeh konceh zvezana skupaj.

Dve osebi morata z razkoračenimi nogami stati znotraj elastike, in sicer tako da jo držita v napetem položaju. Ostale osebe skačejo preko in po elastiki po najrazličnejših pravilih, ki so vnaprej strogo določena.

Igra na prostem gumitvist vsebuje številne možnosti iger, ki s seboj nosijo številna pravila. Med njimi so med najbolj pogostimi desetka, japonska, trikotnik, en, dva tri, rokenrol ter podobno.

Priljubljena tudi v šolskih prostorih

Igra gumitvist ni priljubljena samo na domačih dvoriščih, kjer je zanjo zadosti prostora, temveč tudi na šolskih hodnikih ali v zunanjih delih osnovnošolskega prostora. Igra je nadvse dobrodošla še na različnih dogodkih, kjer sta v ospredju zabava ter druženje z otroki. Pogosto smeh otrok pri tej igri slišimo tudi na piknikih.

 

3. Ravbarji in žandarji 

Skupinske igre na prostem so še vedno zelo priljubljene, kljub temu da so nekatere osebe igre sodobnih naprav povsem zasvojile. Na vsake toliko časa pa tudi takim osebam ustreza, da se v obliki igre na prostem družijo z ostalimi.

otroška igra ravbarji in žandarji

Ena od najbolj priljubljenih iger na prostem je tudi igra, ki ima zelo pomenljivo ime. Igra se imenuje ravbarji in žandarji, znana pa je prav med vsemi generacijami. Za igro je potrebno najmanj osem oseb, ki so željni velike zabave, ki vključuje nepozabno lovljenje med ravbarji in žandarji.

Enostaven potek igre

Igra na prostem ravbarji in žandarji ni priljubljena samo pri nas, temveč tudi drugje po svetu. Nad njo se navdušujejo predvsem manjši otroci.

Pri igri sodeluje torej najmanj osem oseb, ki se morajo razdeliti v vloge. Eno skupino predstavljajo ravbarji, drugo pa žandarji. Slednji poskušajo ujeti ravbarje in jih s tem odstraniti z igre. Vsak ujeti razbojnik je odpeljan v zapor. V njem mora ostati do konca igre. Na razpolago je ves čas tudi varno zatočišče, ki se imenuje ravbarska jama. Če se ravbarju uspe zateči vanjo, ga žandarji ne smejo več ujeti.

Igra ravbarji in žandarji se konča takrat, ko prav vsi ravbarji sedijo v zaporu ali takrat, ko si ne upajo več iz ravbarske jame, ker so jo obkolili žandarji.

Igra je primerna tudi za večje dogodke, ki so namenjeni zabavam. Zelo dobrodošla je na primer pri praznovanju rojstnih dni, na piknikih ter še kje. Igra je priljubljena še zato, ker je potrebuje nobenih posebnih dodatnih pripomočkov.

 

4. Ristanc ali tančula

Zagotovo se še vsi zelo dobro spomnite iger, ki smo se jih igrali na dvoriščih, travnikih oziroma kje na prostem. Iger naše mladosti se zelo radi spominjamo in jih kažemo tudi našim mlajšim generacijam, ki se jih prav tako z velikim zanimanjem zapomnijo in se jih tudi sami ob priliki igrajo.

Igra na prostem, ki je pri nas pustila zelo velik pečat, saj smo se je včasih igrali od ranega jutra do pozne noči, je tudi igra, ki se imenuje ristanc ali tančula. Igra za igranje ni zahtevna in se je lahko naučimo v rekordno kratkem času.

Potek in pravila igre naše mladosti

Igra na prostem, ki se imenuje ristanc ali tančula, je zelo enostavna za igranje. Na tla narišemo kvadrate v obliki letala: najprej dva enojna, en dvojni, en enojni, en dvojni in čisto na vrhu še polje v obliki polkroga.

Nato v označena polja vpišemo številke, in sicer od ena do sedem. Poiščemo kamenček, ki je ravno dovolj velik. Ne sme biti premajhen in ne prevelik. Vržemo ga v prvi narisani kvadratek. Nato skačemo po kvadratih. V enojno polje je potrebno skočiti z eno nogo, v dvojno pa z obema nogama hkrati. Pri obratu se moramo obrniti s skokom. Pravilo narekuje, da ne smemo prav nikoli skočiti na črto.

V polkrogu je čas za počitek. Nato se lahko vrnemo na izhodišče, in sicer na popolnoma enak način kot smo to delali do polkroga. Vmes moramo pobrati kamenček. Nadaljujemo po naslednjih številkah.

Če nam kamenčka ne uspe vreči v pravi kvadrat ali če med skakanjem pademo ali v enojnem kvadratu stopimo na tla tudi z drugo nogo, je na vrsti drugi igralec.

Zmaga igralec, ki uspešno konča sedmico.

 

5. Okamenele babe

V spomladanskem ali poletnem času nas sonce vabi na prosto, kjer se lahko igramo najrazličnejše igre. To je vsekakor zelo pomembno tudi za naše najmlajše, ki s pomočjo iger na prostem krepijo različne veščine. Med zelo priljubljenimi igrami je tudi igra na prostem, ki se imenuje okamenele babe.

Potek in pravila igre okamenele babe

Na začetku igre okamenele babe najprej določimo osebo, ki bo lovila. Ostali igralci se morajo primerno razpršiti na vse konce. Lovilec jih nato poskuša ujeti. Kdor je ujet oziroma se ga lovilec dotakne, okameni in se mora postaviti v razkorak. Pri tem pa ga lahko reši samo drug igralec, in sicer tako da se splazi med njegovimi nogami.

Igra okamenele babe se zaključi v tistem trenutku, ko so vsi igralci okameneli oziroma ujeti. Igra je zanimiva še toliko bolj, če se že na začetku določi več lovilcev.

Čeprav je ta nadvse priljubljena igra v prvi vrsti namenjena našim najmlajšim, pa lahko na mnogih dogodkih, ki se odvijajo na prostem, vidimo, da se jo igrajo celo najstniki in tudi starejše osebe, ki še vedno v sebi nosijo del otroka ter se na ta način spominjajo iger, ki so se jih igrali nekoč.

Okamenele babe poskrbijo tudi za to, da se dodobra razmigamo, kar je prav tako pomembno za vse, ki se sicer le malo gibljejo, sploh pa na prostem. Za otroke pa je že tako in tako dokazano, da s takimi ter podobnimi igrami krepijo številne spretnosti, zato jih k takim igram navajajo tudi v vrtcih.

 

6. Slepe miši

Kako lepo je spremljati naše male nadobudneže pri njihovih igrah. Sploh pa pri takih, ki potekajo na prostem, nekje v naravi. Spomin nam nevede odide nazaj v našo mladost, ko smo se tudi mi igrali številne igre na prostem. Nekatere med njimi so večne in ljudje jih nikoli ne bomo pozabili oziroma nehali igrati. Med njimi je tudi igra na prostem, ki se imenuje slepe miši.

Igra slepe miši je primerne predvsem za naše najmlajše, na primer vrtčevske otroke, nič pa ne bo narobe, če se je lotijo tudi nekoliko starejši otroci ali morda že odrasle osebe skupaj z otroki.

Pravila in potek večne igre slepe miši

Igra slepe miši je narejena tako, da se na začetku slepi miši, ki jo izbere skupina s pomočjo izštevanke, okoli oči zaveže trak ali šal. To je potrebno narediti tako, da oseba, ki je slepa miš, ne vidi prav ničesar. Nato jo skupina igralcev zavrti okoli svoje osi. Ko to naredijo, se morajo razbežati naokrog. Slepo miš lahko vmes cukamo, ji nagajamo, jo kličemo, dražimo ter podobno. Ko se obrne proti nam, zbežimo. Slepa miš se pri tem spotika in zaletava. V primeru, če ji koga uspe uloviti, pa je igra končana.

Igra slepe miši je lahko tudi nekoliko bolj zahtevne narave. Pravila in potek igre namreč lahko vedno nekoliko prilagodimo po svoje. Da je igra na primer bolj otežena, lahko poskrbimo s tem, da mora slepa miš prepoznati osebo, ki jo ujame.

 

7. Skrivalnice

V današnjem času je zelo pomembno, da svoje otroke navajamo na igre, ki se odvijajo na prostem. Kljub temu da ima sodobna tehnologija veliko prednosti, obstaja velika nevarnost, da se naši malčki zasvojijo z določenimi napravi, ki povzročajo, da lahko otrok v hipu pozabi, kako lepo se je igrati na prostem.

igranje skrivalnic

Igre na prostem jim moramo pokazati mi in njihovi vzgojitelji. Zagotovo jih imamo na razpolago cel kup. Med njimi je tudi nepozabna igra na prostem, ki se imenuje skrivalnice.

Potek in pravila nepozabne igre skrivalnice

Skrivalnice je ena od prvih iger, ki jih lahko pokažemo našim najmlajšim, saj je za njihovo igranje več kot pa le enostavna. Pri tej igri je najprej potrebno določiti osebo, ki bo mižala. Ta oseba šteje do določenega števila, ki je vnaprej dogovorjeno. Ostali igralci se vmes skrijejo na mesta, za katera predvidevajo, da so dovolj varno skrita, da jih iskalec ne bo našel. Igralci se lahko skrijejo znotraj območja, za katerega so bili dogovorjeni vnaprej.

Po končanem štetju iskalec začne z iskanjem skritih oseb. Ko mu uspe najti kogar koli izmed njih, steče do mesta, kjer je moral mižati ter šteti, in ga ‘pofočka’ z besedami: »En, dva tri …« Pri tem mora navesti še ime osebe, ki jo je našel. Nato se vloge zamenjajo. Tisti, ki ga je iskalec odkril, v nadaljevanju igre postane iskalec.

Igra skrivalnice se pogosto igra v vrtcih, kjer vzgojitelji veliko dajo na igre na prostem, saj vedo, kako zelo pomembne so za krepitev številnih spretnosti, ki jih bo otrok potreboval tudi pri svojem odraščanju.

 

8. Zemljo krast

Številne igre na prostem so zelo stare in igrali so se jih že naši stari starši. Za njih je v veliki meri značilno, da so zelo preproste in da se jih da zlahka naučiti. Poleg tega pa zanje ne potrebujemo nobenih posebnih pripomočkov, ki jih ne bi imeli pri roki. Zagotovo se vsakdo izmed nas spomni tudi igre na prostem, ki se imenuje zemljo krast. Pri igri potrebujemo palčko in kredo ter veliko dobre volje.

otroška igra zemljo krast

Potek in pravila igre zemljo krast

Igra na prostem, ki se imenuje zemljo krast, od nas zahteva, da imamo palčko ter kredo, s kateri na tla narišemo velik krog. Tega nato simetrično razdelimo na toliko delov, kot je igralcev.

Igra za svoj potek potrebuje vsaj tri igralce. Igra je toliko bolj napeta, če je igralcev več. Vsak od igralcev ima svoj kos zemlje, ki ga poimenuje po državah ali celinah.

Igralci na začetku igre stojijo zunaj kroga. Igra se prične, ko prvi igralec vzame palčko, ki jo postavi v sredino kroga, nato jo spusti na tla. Igralec, ki mu je palčka padla na njegov kos zemlje, mora stopiti nanjo in to oznaniti tako, da izgovori besedo stop. Igralec, ki ima palčko, poskuša zadeti katerega izmed igralcev. Če mu to uspe, si lahko prisvoji del njegovega ozemlja. Če zgreši, mu njegovo zemljo vzame tisti, ki je bil ciljan.

Igralec si zemljo prisvoji tako, da stoji na svoji zemlji, s kredo pa zariše čim globlje na zemljo drugega igralca.

Igra na prostem zemljo krast se zaključi, ko eden od igralcev ukrade prav vso zemljo vseh igralcev.

 

9. Trden most 

Če si želimo igrati igre na prostem, ki vključuje veliko število igralcev, potem je zagotovo najbolj priljubljena igra, ki se imenuje trden most. Igra je stara, a še vedno zelo aktualna ter privlačna za mlade in tudi starejše generacije ljudi, ki si želijo zabavnega druženja z najmlajšimi.

Pravila in potek igre trden most

Igra na prostem, ki se imenuje trden most, zahteva večje število igralcev. Na začetku igre sta potrebna dva prostovoljca, ki se bosta v času igre držala za roke in na ta način oblikovala primeren most. Medtem se bosta sama dogovorila za svoja imena. Nato se ostala skupina igralcev postavi v vrsto ter vpraša prostovoljca, ki ustvarjata most, če je ta kaj trden. Most pri tem odgovori, da je trden kakor kamen, skala, kost. Nato sledi vprašanje, iz česa je narejen. Most odgovori, da iz samega kamenja. Nato prvi od igralcev vpraša, če sme njihova vojska skozi most. Most pravi, da lahko, toda v primeru, da jim zadnjega pustijo. Prvi v vrsti pravi, da samo v primeru, če ga ulovijo.

Igralca, ki držita most, nato dvigneta roki in ostali odkorakajo pod mostom. Zadnjega od njih se nato poskuša ujeti. Če jima uspe, nato vprašata, kateri od njiju jima je bolj všeč. Pri tem navedeta svoji imeni. Ujeti igralec se tako odloči za enega od njiju. Nato ujeti igralec stopi za hrbet izbranega.

Ko je cela skupina igralcev za mostom, začnejo z vleko na svojo stran. Zmaga tista skupina, ki potegne nasprotnike na svojo stran.

 

10. Telefončki 

Igre na prostem nas še vedno zelo navdušujejo, kljub temu da imamo v današnjem času veliko naprav, s katerimi se prav tako lahko igramo ter zabavamo. Vemo pa, da so igre na prostem skupaj z našimi najbližjimi in prijatelji neprecenljive in da jih verjetno ne bodo mogle zamenjati igre sodobnega časa, ki so se preselile na najštevilčnejše naprave.

Se še spomnite igre, ki se imenuje telefončki? Kako bi jo lahko sploh pozabili, ko pa je bila to ena od najbolj enostavnih iger, ki je v nas puščala ogromne količine veselja, smeha, zabave ter še česa.

otroška igra telefončki

Pravila ter potek igre telefončki

Igra na prostem, ki se imenuje telefončki, je torej zelo enostavna in vesela za igranje. Najprej se je potrebno posesti v krog. Nato prvi od igralcev drugemu v uho zašepeta svoje telefonsko sporočilo. Drugi ga nato zašepeta v uho svojega soseda. To se nato nadaljujejo vse do zadnjega igralca.

Telefonsko sporočilo torej teče od ust do ust oziroma od ušesa do ušesa. Ko sporočilo končno prispe do zadnjega igralca, ga mora ta povedati na glas. Razlika med začetnim in končnim sporočilom je navadno zelo velika. In ravno to vzbuja največjo mero veselja ter zadovoljstva med igralci.

Igra telefončki ni priljubljena samo pri naših najmlajših, temveč se zanjo pogosto odločajo tudi starejše skupine ljudi. Sicer pa je za prav vse igra na prostem značilno, da ne postavljajo starostnih omejitev. Lahko se samo nekoliko prilagodijo pri postavljanju pravil ter poteka igre. Če jo igrajo starejši ljudje, igro lahko nekoliko otežimo ter ji dodamo tudi nekaj povsem novih pravil, ki jih ne nekoliko težje izvesti.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *