Najboljše družabne igre s kartami

Igre s kartami so zagotovo ena izmed najbolj priljubljenih družabnih iger vseh časov. Primerne so za vse generacije in zagotavljajo zabavo za celotno družino. So zelo priročne, saj jih lahko vzamete s seboj kamorkoli greste, za igro pa ne potrebujete nobene posebne podlage. Pri pakiranju kovčkov zasedejo zelo malo prostora in popolnoma pašejo v katerikoli žep, zato jih lahko nosite ves čas s seboj. Igre s kartami lahko popestrijo marsikatero zimsko ali deževno popoldne, druženje s prijatelji pa bo veliko bolj zabavno. Da vas ne bo ujel dolgčas, smo zbrali nekaj najbolj zanimivih in popularnih iger s kartami, ki bodo navdušile prav vsakogar.

 

Klasične igre s kartami

Najbolj klasična igra s kartami je znano po imenu remi in se igra z 52 kartami in določenim številom jokerjev. “Mi igramo drugače,” je eden izmed najpogostejših stavkov, ko se odločiš za igro remija s še nepoznano skupino igralcev. Danes namreč poznamo ogromno različic te igre, zato se je pred začetkom vedno treba dogovoriti o pravilih igre, da ni potem razočaranj. Ključ različnim različicam pravil igre remija, je končni cilj, ki določi zmagovalca enak – to je tisti, ki se prvi znebi vseh kart.

Najbolj tradicionalen in znan način igranja remi igre s kartami je tisti, z enim paketom kart, ki zadostuje za dva do štiri igralce. Vsak igralec dobi po 14 kart, razen tistega, ki začne – ta jih dobi 15. Prva željena poteza je, da se kot igralec čim prej odpreš Pri tem je potrebno imeti barvno lestvico, ali tris kart, ki v skupnem seštevku štejejo vrednost 51 točk. Po tem igralec dodaja in prerazporeja karte tako, da se jih čimprej znebi.

Ob vsaki potezi je potrebno karto kupiti, v kolikor igralec nima ničesar za priložiti ostalim, ob vsaki potezi igralec tudi odvrže po eno karto za katero smatra da je ne potrebuje več. Zmagovalec je tisti, ki prvi ostane brez kart, oziroma v nekaterih različicah je to tudi tisti, ki ostane v igri do zadnjega.

Poleg igre remi, se s klasičnimi kartami lahko igra tudi osla. Ta igra s kartami je primerna za igralce vseh skoraj vseh starosti, saj pravila igre niso zahtevna. Če igra poteka hitro in dinamično, je napetost še večje in več verjetnosti je, da nekdo od igralcev stori napako. Pri tej igri vsak igralec dobi štiri karte, razen enega, ki jih prejme pet. Cilj igre je zbrati vse štiri karte enake vrednosti, tiste, ki je ne potrebujete pa podate naprej naslednjemu igralcu.

Oseba, ki prejme karto z jokerjem, mora to karto zadržati vsaj dva kroga, medtem naj karte krožijo med igralci nemoteno. Ko zberete vse karte ene vrste, položite dlan na mizo. To morajo narediti tudi vsi ostali soigralci. Tisti, ki to stori zadnji, je poraženec in prejme prvo črko “O”. Tisti, ki prvi zbere vse črke – OSEL, postane osel.

 

Tarok

Tarok je igra s kartami in se uvršča med visoko priljubljene in se danes igra v Sloveniji, Avstriji, Nemčiji, Madžarski, Slovaški, Češki ter v drugih državah po svetu. Pri nas je najbolj znan in cenjen tako imenovani Dunajski tarok, ki je prišel k nam z Dunaja in Daljnega vzhoda. Tarok velja za eno najstarejših iger s kartami, njegova beseda pa naj bi izvirala iz hebrejščine – torah v tem jeziku namreč pomeni znanost. To družabno igro s kartami lahko igramo v dvoje, troje ali četvero. Igralne karte sestavljajo taroki, ki jih je 22 in druge karte, ki jih je 32. Slednje predstavljajo barve, ki so znane iz klasičnih igralnih kart.

tarok igralne karte

Od 22 tarokov, jih je 21 označenih z rimskimi številkami od I do XXI. Zadnja, najmočnejša karta predstavlja harlekina, na ostalih pa so narisane idilične podobe iz življenja. Moč kart lahko razvrstimo od najmočnejše do najšibkejše: škis, mond, pagat, kralj, dama, kaval, fant in ostale. Igra poteka po sistemu licitacije – močnejše karte zmagajo, na koncu pa se sešteje in zapiše rezultat.

 

Igra s kartami Enka

Deževne popoldneve in zimske večere si lahko popestrite tudi z družabno igro s kartami Enka. Gre za enostavno igro s kartami, ki je zelo primerna tudi za mlajše igralce nad 5. letom starosti. Igra je primerna za dva do deset igralcev ter vsebuje karte z različnimi ukazi in številkami. Igralni paket je tako sestavljen iz sedmih vrst kart.

Navadne karte so oštevilčene in v različnih barvah, karta “Stop” prepreči igro naslednjemu igralcu, karta “Nazaj” obrne igro v nasprotno smer, s karto menjaj barvo zamenjamo barvo kart, karta preskakovanje omogoči preskakovanje celotnega kroga igralcev tako da se lahko znebimo dveh kart na en mah itd. Zmagovalec igre je tisti, ki prvi ostane brez vseh kart. Igra tako poteka s polaganjem kart na sredino mize, v kolikor igralec nima primerne, jo mora kupiti.

Igralec na potezi lahko odloži le takšno karto, ki ima enako barvo ali enako številko, kot tista na kupčku. Igra s kartami Enka torej ne zahteva posebnega treninga ali znanja, je pa dovolj atraktivna, da lahko popestri kvalitetno druženje s prijatelji.

 

Cards Against Humanity

Ta igra s kartami je znana kot zabavna igra za “obupne” ljudi. Igre poteka tako, da zlaganjem kartic ustvarjate smešne in bizarne kombinacije asociacij in pojmov, primerna pa je za štiri do trideset igralcev. Kljub temu, da igra poteka v angleščini, predstavlja zabavo za celotno družbo, še posebej primerna je za številčne družbe, saj omogoča igro velikemu številu igralcev.

Igra se začne z imenovanjem sodnika in izbere črno kartico z vprašanjem oz. pojmi, s katerimi je potrebno dopolniti stavek. Vsak igralec nato izbere iz svoje roke kartice, ki odgovorijo na vprašanje ali zapolnijo prazna mesta. Sodnik nato razsodi, kdo je izbral najbolj nenavadno in smešno kombinacijo. Morda se niti ne sliši tako bizarno, vendar vsebina kartic zagotavlja, da se boste ob igranju nasmejali do ušes.

Ta igra s kartami vsebuje ogromno referenc na seks, slavne osebnosti, spol in na vsakdanje mini zaplete, kot npr. “tisti trenutek, ko pričakuješ, da boš podrl kupček, a si bruhneš v usta”. Primerna je torej za vse ljubitelje surovega in črnega humorja, za dodatno popestritev pa lahko med igro stavite tudi na svoje odgovore in si tako priigrate dodatne točke.

 

Bang! Igra s kartami

Si želite odlično in zabavno igro s kartami, s preprostimi pravili in kavbojskim pridihom? Ko jo boste odigrali prvič, se tu ne boste ustavili, temveč boste jo boste hoteli odigrati večkrat zapored. Igra s kartami Bang! je primerna za 4-7 igralcev ter takšne, ki imate radi akcijske igre s pridihom vesterna. Igralce razdelite na zlikovce, šerife in izobčence, igralne karte pa določajo različne akcije. Igra poteka tako, da šerif lovi bandite, banditi pa šerifa.

Bang! namizna igra s kartami

Ko metki letijo, izobčenec skrivoma načrtuje svoj napad. Naloga šerifa je, da se čimprej znebi vseh zlikovcev in izobčencev. Namestnik med tem časom ščiti šerifa, saj oba izgubita takoj ko šerif umre. Odgovoriti je potrebno na ključno vprašanje pod katerim klobukom se skriva pogumna glava šerifovega namestnika, ki se je pripravljen žrtvovati za višje dobro. V zmešnjavi vlog in prikrivanju se boste dolgo časa spraševali kdo je kdo, medtem pa se bo odvijalo divje streljanje in izločanje. Ste za igro?

 

Diamonds

Je igra s kartami, pri kateri boste morali biti zelo zbrani in hitri, saj vas nasprotniki lahko hitro premagajo. Primerna je za 2-6 igralcev, poteka pa tako, da nabiramo diamante ter jih poskušamo spraviti varno v naš sef. Ta igra s kartami vsebuje paket 70 kart in veliko število diamantov, ki predstavljajo točke.

Karte vsebujejo simbole s štirimi barvami, vsaka pa ima vrednosti od 1 do 15. Če igralec na potezi nima določene barve, lahko igrajo s katerokoli karto in izvedejo avkcijo tiste barve, s katero si naberejo diamante, ki prinašajo točke.

Ena izmed akcija predstavlja tudi postavljanje diamantov v vitrino, od koder jih lahko ostali igralci ukradejo ali pa jih pospravijo v sef, kjer ostanejo do konca igre. Zmagovalec je tisti, ki ima najvišjo skupno vrednost diamantov. Ta igra s kartami je torej zelo podobna taroku, le da štih ne vpliva na to kdo ga lahko pobere, temveč tudi katero akcijo lahko izvedete.

 

Igra Exploding kittens

Kdo bi si mislil, da so igre s kartami lahko tako zelo humorne. Prav igra Exploding Kittens je pred leti obnorela svet in svojo pot začela na Kickstarterju. Kmalu je postala najbolj prodajan izdelek in tako postala ena izmed najbolj znanih iger s kartami. Pri tej igri s kartami vlečete poteze, s katerimi lahko nagajate nasprotnikom, lahko pa vas tudi rešijo pred lastnim porazom. To se zgodi, kadar imate v rokah dvojice enakih mačkov ali pa z uporabo kartic s posebnimi sposobnostmi.

družabna igra s kartami

Te karte vam lahko soigralci zablokirajo k uporabo “nope!” kart. Igra se tako odvija naprej in poteka, dokler eden od soigralcev ne potegne eksplodirajoče mucke in se je ne more znebiti v isti potezi. Kupček kart postaja vedno manjši, medtem pa ni nujno, da se karta z eksplodirajočo mucko pojavi v rokah enega igralca tako hitro.

Manj kart kot je na kupčku, bolj narašča napetost in tekmovalnost med igralci. V kolikor iščete dinamično igro, je to prav gotovo odlična izbira za vas ali za darilo.

Odlična igra s kartami Exploding kittens

 

Hanabi

Hanabi pomeni ognjena roža, predstavlja pa tudi igro s kartami. Njeno ime že namiguje, da pri tej igri poskušamo sestaviti sijajen ognjemet ter je zelo simpatična. Pri igri in sestavljanju ognjemeta se lahko nanašamo le na namige soigralcev, zato zahteva veliko mero sodelovanja v timu in učinkovito komunikacijo. Primerna je za 2-5 igralcev in traja približno 25 minut. Hanabi karte so v petih različnih barvah, označene s številkami od ena do pet.

Družabna igra s kartami Hanabi

Končen cilj igre je na mizo postaviti kartice vsake barve, kar pa ni tako preprosto, kot se sliši. Karte moramo ves čas držati obrnjene stran od sebe, da nam iskrice ognjemeta ne bi poškodovale oči. Kateri del ognjemeta je na karticah nam torej lahko povedo le soigralci, ki nam dajejo namige o barvi ali številki. Celotna ekipa mora torej sestaviti kartice v pravilen vrstni red, preden zmanjka celoten kupček kart v sredini igralne površine.

To je igra s kartami, ki zahteva odlično sodelovanje med soigralci, privabila pa bo tudi ogromno nasmeškov na obraz. Le redko kdaj boste vedeli kaj počnete in boste popolnoma odvisni od namigov soigralca.

 

Nyet

Nyet je igra s kartami, ki omogoča prilagoditev pravil igre na podlagi dogovora pred začetkom igranja. Igralci, ki želijo sodelovati pred pričetkom izglasujejo osebo, ki bo začela igro, katera barva bo adut in katera superadut, koliko kartic se morajo znebiti pred začetkom igre in koliko točk bo vsak štih vreden.

Pri tej igri s kartami boste morali znati blefirati. Vsak igralec si seveda želi prikrojiti pravila igre v svoj prid, a mora to početi zelo previdno, saj lahko v nasprotnem primeru izda katere karte drži v rokah. Cilj zmagovalca je pobrati čim več štihov, zato je podobna tudi kakšni drugi igri s kartami, pri kateri se boste neizmerno zabavali. Ta igra s kartami je lahko tudi odlično darilo, ki ga lahko podarite za rojstni dan ali za božič.

 

Archaeology: The New Expedition

Navdušenci arheologije in zgodovine, prišli ste na svoj račun! Ta igra s kartami je odlična za vse tiste, ki se želite postaviti v vlogo arheologov in izkopavati stare zaklade izpod zemlje. Igra poteka tako, da igralci nabirajo stare artefkte, nato pa z njimi trgujejo. Primerna je za 2-5 igralcev, posamezna igra pa traja približno dvajset minut. Koščke izkopanin igralci nabirajo s kartami in predstavljajo raztrgane papirusove zvitke, počeno lončevino ter druge neprecenljive predmete.

Tako se lahko sprehajate po starodavni antični piramidi, z namenom da bi našli zaklad. Ko ga najdete, se odpravite še do tržnice in tako povečajte vrednost vaše zbirke. V kolikor želite dobiti največji možni izkupiček, se morate odpraviti do muzeja, saj je odkupna vrednost pri njih najvišja.

Za to morate seveda ujeti pravi trenutek, saj odlične priložnost ne čakajo na vas. Da iskanje izkopanin ni tako enostavno, vam bodo delo oteževale uničujoče puščavske nevihte, ki bodo vaše artefakte lahko odnesle več kilometrov stran, kot tudi neprijazni tatovi, ki vas v mraku lahko oropajo. Zmagovalec je tisti, ki ima na koncu igre največji izkupiček od prodaje izkopanin in lahko pošlje ostale soigralce nazaj v peskovnik.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *